De mangoboom
Hout wordt over het algemeen niet in de fabriek gemaakt. Behalve multiplex natuurlijk. Nee, mangohout groeit aan de bomen... Sterker nog, mangohout IS de boom! De Mangifera Indica (Latijnse benaming voor het geslacht van de mangoboom) is geen bedreigde soort. Mangobomen gedijen in warme, vochtige contreien, bijvoorbeeld op Hawaii en in subtropisch Zuidoost-Azië. In het boeddhisme wordt de mangoboom zelfs als heilig gezien, terwijl de mango de nationale vrucht van India is!
De Indiase regering handhaaft om deze reden een streng beleid omtrent het kappen van mangobomen. Een mangoboom mag pas worden gekapt als ze volwassen is en geen vruchten meer produceert. Doorgaans is dat het geval wanneer de boom een leeftijd van 15 tot 30 jaar heeft bereikt. Een volgroeid exemplaar heeft een hoogte van gemiddeld zo'n 30 meter, hoewel uitschieters tot wel 45 meter hoog kunnen reiken.
duurzaam hout
Voorheen was het gebruikelijk om uitgegroeide mangobomen om te hakken en te verbranden. Op die wijze ontstaat er ruimte voor een nieuw exemplaar. Hartstikke slecht voor het milieu natuurlijk. Desondanks hadden de mangoboeren weinig keus: óf er komt geen eten op tafel, óf die boom gaat eraan. U begrijpt dat de boom vaak aan het kortste eind trok.
Gelukkig is men recentelijk mangohout als meubelhout gaan waarderen. wat de boom een tweede leven gekregen. Levert het tenminste nog wat op voor die arme fruitteler. Oh ja, tel daar de niet-uitgestoten schadelijke stoffen van het verbranden nog bij op! Mangohout staat mede om deze redenen bekend als één van de duurzaamste hardhoutsoorten. Certificering of keurmerken als het FSC-keur zijn dan ook niet verplicht voor dit hout.
Eigenschappen
Kleur
Naast duurzaam is mangohout tevens erg aantrekkelijk in esthetisch opzicht. De kleur varieert van licht, 'lichtgeel', of blank hout tot hele donkere, rijke tinten bruin. Aan welke kant van het spectrum uw plank zich bevindt, hangt af van de leeftijd en welk deel van de mangoboom een plank afkomstig is. Nabij de basis van de boom is het donkerder, met zelfs zwarte accenten (dit noemt men het 'kernhout', of 'heartwood'). Planken worden ook wat donkerder met de tijd om die reden. Ook schimmels tasten de kleur van het hout aan. Overigens hebben deze schimmels geen nadelig effect op de kwaliteit of robuustheid van het hout!
Hardheid
In tegenstelling tot de kleur is het nervenpatroon wél een uniforme eigenschap van mangohout. Dit komt voort uit het feit dat de mangoboom erg snel groeit en er geen jaarringen vormen. Hierdoor is het hout niet zo extreem hard als langzaam-groeiende soorten. Bij een test behaalt mangohout een Janka-hardheid van 1070 (pond per vierkante voet) en kwalificeert zodoende als 'tropisch hardhout'. Met deze score is Wel is mangohout harder dan kozijnhout meranti met een Janka-hardheid van 800. Mangohout is slechts ietsjes zachter dan eikenhout (Janka-score van 1290), wat vaak als referentiepunt voor de hardheid van hout wordt gebruikt.
Dat mangohout niet extreem hard is zit hem voornamelijk in het groeipad van de boom. Zulke forse groei - jaarlijks tot wel anderhalve à twee meter in hoogte - vereist voldoende grondstoffen die de boom via haar wortelen moet verzamelen. Dit beperkt de boom tot op zekere hoogte in zijn groeimogelijkheden: de snelle lengtegroei belemmert zo niet alleen groei in doorsnee, maar ook in dichtheid. Dat mangohout een geringe dichtheid kent, vertaalt zich onder meer in:
-
een onregelmatig nervenpatroon;
-
een lage Janka-hardheid;
-
een relatief lage dichtheid, minder hard;
-
een relatief laag gewicht;
-
erg gemakkelijk te bewerken.